źródło: wikipedia
28 lipca 2012
Shirley Henderson
źródło: wikipedia
Snooki
źródło: wikipedia
Anggun
źródło: wikipedia
Gordon Ramsay
źródło: wikipedia
14 lipca 2012
Aleksandra Jabłonka
Alexandra, właściwie Aleksandra Jabłonka (ur. 3 kwietnia 1988 w Kętrzynie) – polska piosenkarka. W 2009 wystąpiła w konkursie Debiuty na 46. KFPP w Opolu, gdzie wykonała utwór „Zakochani są wśród nas” z repertuaru Heleny Majdaniec. W 2010 została wokalistką w programie Jaka to melodia?. W tym samym roku na album duetu DJ–skiego Kalwi & Remi, Kiss Me Girl nagrała utwory „Kiss” oraz „Girls” Jeden z nich, „Kiss” wykonała podczas Bydgoszcz Hit Festiwal 2010, zajmując 5. miejsce. 7 lutego 2012 nakładem EMI Music Poland ukazał się jej debiutancki album pt. Popłyniemy daleko. 4 sierpnia tego samego roku Alexandra wystąpiła na Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze, gdzie wykonała utwór "Wybirat' czudo".
źródło: wikipedia
Meja
źródło: wikipedia
Małgorzata Kożuchowska
źródło: wikipedia
7 lipca 2012
Paul Bocuse
Paul Bocuse (ur.* 11 lutego 1926 w Collonges-au-Mont-d’Or w departamencie Rodan, zm.† 20 stycznia 2018 tamże) – francuski szef kuchni. Pochodził z rodziny kucharzy. W wieku 16 lat rozpoczął praktykę w restauracji de la Soierie w Lyonie. W 1944, w wieku 18 lat, wstąpił na ochotnika do Armii Wolnych Francuzów i walczył w składzie 1 dywizji. Po zakończeniu wojny powrócił do Lyonu, gdzie uczył się pod kierunkiem Eugénie Brazier, a następnie w Paryżu u Gastona Richarda. Zaliczany jest do pionierów nowej kuchni francuskiej (nouvelle cuisine), bardziej dietetycznej niż tradycyjna kuchnia francuska (cuisine classique) z uwagi na wykorzystywanie wyłącznie świeżych produktów. W 1975 na obiedzie prezydenckim w Pałacu Elizejskim podano jedno z najsłynniejszych dań Bocuse'a – zupę z trufli (soupe aux truffes). Danie to stało się potem wizytówką restauracji Soupe V.G.E. w pobliżu Lyonu (inicjały V.G.E. odnosiły się do prezydenta Valéry’ego Giscarda d’Estaing). Za najbardziej znaną restauracją Bocuse'a uchodziła l'Auberge du Pont de Collonges w Collonges-au-Mont-d’Or, wyróżniona trzema gwiazdkami w przewodniku Michelina. Sieć restauracji tematycznych Bocuse'a, działająca w Lyonie, oferuje różne odmiany kuchni francuskiej. Instytut noszący imię francuskiego kuchmistrza organizuje czteromiesięczne szkolenia z zakresu regionalnej kuchni francuskiej i doboru win dla studentów z dziewięciu uniwersytetów, tworzących sieć Paul Bocuse Worldwide Alliance. W gronie uczniów Bocuse'a znajduje się kilku kuchmistrzów o międzynarodowej sławie, w tym Austriak Eckart Witzigmann, pierwszy kucharz z kraju niemieckojęzycznego, którego restauracja otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelina. Przyznawana od 1987 nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d’Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie. The Culinary Institute of America w 2011 nagrodził Paula Bocuse'a tytułem Kuchmistrza Stulecia (Chef of the Century). W 1975 został komandorem Legii Honorowej. Syn Paula Bocuse'a, Jérôme, kieruje restauracją w pawilonie francuskim w amerykańskim Walt Disney World Resort w Orlando.
źródło: wikipedia
Robert LaSardo
źródło: wikipedia